Прочети книга

Книги за четене през лятото

Скъпи ученици,

Ние, вашите учители, сме подготвили електронна библиотека с прекрасни книги, които да прочетете през лятната ваканция. 

Записвайте прочетените книги в своя читателски дневник, а наесен ще разберем кой е прочел най-много.

Голямото лятно четене започва…

Книги за 3. клас
https://treto-gd.com/books/wp-content/uploads/2021/05/lubo1-200x329.png
Здравейте, мили приятели!

Казвам се Любокнижко и ми е много приятно да се запозная с вас. Много обичам да чета всякакви текстове – басни, приказки, разкази, романи... Чувствам се много добре, когато се запозная със съдържанието на някоя книга, опозная героите, принеса се в атмосферата на случващото се, усещам емоциите.
Скъпи приятели, четци и вдъхновени пазители на книгата! Четете колкото се може повече, за да стане животът ви по-добър и цветен.
Аз го правя и сега, не спирам! И приятели, повярвайте ми, че това е едно от най-ценните неща в живота. Аз ще бъда тук с вас и ще ви подкрепям! Да започваме с четенето!
Поздрави от мен и с ентусиазъм ще успеете да изкачите още едно стъпало от стълбицата на успеха и знанието. Аз го направих. Направете го и вие!

Най-четени книги

Стихотворения

Голямо и обширно е творчеството на Петко Рачев Славейков. В обичта си към своя любим учител и поет нашият народ го е наричал „Дядо Славейков“. Това име още повече могат да му дадат българските деца, за които е написал чудни стихотворения. Той е първвият български детски поет. За тях е създал и първото българско списание. Именно Петко Славейков поставя началото на една хубава традиция у нас – детската литература да бъде свързана здраво с народното творчество и с народния живот.

Преглед на книгата

Приказки

За първи път Светослав Минков издава свой сборник с приказки, озаглавен „Захарното момиче“, през 1935 година. През 1971 г. и 1972 г. излизат от печат още два негови сборника с приказки за малките деца.

Преглед на книгата

Апостолът в премеждие

Васил Левски – Апостола е неделима част от българската история и величава личност, която отдава себе си изцяло на делото за свободата. Неговият образ дълбоко вълнува големия български творец Иван Вазов.

В разказа „Апостолът в премеждие“ писателят представя една  от многото случки, с които е изпъстрен животът на Левски. Вазов внушава мисълта, че чувството за отговорност, всеотдайността в борбата, необикновената сила на духа и извънчовешко самообладание, помагат на Апостола да преодолява трудностите и изпитанията, с които е изпълнен неговият живот.

Преглед на книгата

Мери Попинз

В книгата „Мери Попинз“ се разказва за Мери Попинз, която се появява неочаквано като гувернантка в дома на семейство Банкс. Тя е тайнствена и загадъчна личност и с нейна помощ децата преживяват фантастични приключения.

 

Преглед на книгата

Лисица и дървар

Басните на Езоп представляват кратък разказ, в който се разкриват пороци, недостатъци и слабости на хората. Басните са сценки или портрети от живота, в които хората носят маски на животни, дори на предмети или растения, а понякога се представят и в собствените си образи. Предпочитаните герои на Езоповите басни са животните. В басните срещаме най-различни животни, но предпочитаните са лисицата, вълкът, лъвът, орелът, магарето, кучето, жабата, змията. Обикновено всяко от тях се явява като постоянно олицетворение на определен човешки тип. Така лисицата олицетворява хитреца, коварния измамник, вълкът – бруталността, наглостта, магарето – себелюбеца, тщеславния, камилата – наивника, стигащ до глупост, лъвът пък ни олицетворява човека, който има чувството за собственото си величие, мравката е трудолюбивият стопанин, надарен с чувство за предвидливост, змията е самата подлост, а жабите са обикновено глупави, но нелишени от самомнение и т.н.

Преглед на книгата

Ние, врабчетата

Това е втората детска книга на Йордан Радичков. Тя е издадена през 1968 година като още на следващата година произведението е отличено с наградата на Съюза на българските писатели.
Истинската награда и признание за „Ние, врабчетата“ идват с множеството преводи на книгата на чешки, словашки, унгарски, полски, руски, финландски, италиански, немски, френски, корейски и много други езици, множеството издания в България и няколко поколения читатели, които отрастват с историите за смелите врабци.
За „Ние, врабчетата“ авторът споделя:
Книгата е написана за деца и за възрастни и я обичам, защото в нея се разказва за врабчета. И смятам, че всички хора, преди да станат големи, да станат важни или да станат значителни, преди това са били врабчета.

Преглед на книгата

Приказки

Няма дете на земята, което да не е чувало за вълка и седемте колета, за красивата Пепеляшка, станала кралица. Ами за храбрия шивач и срещата му с великана? А да не говорим за Червената шапчица, която едва не загинала в търбуха на коварния вълк.

Всички тези приказки и още много други можете да отриете, малки читатели, във вълшебния приказен свят на Братя Грим.

Преглед на книгата

Ян Бибиян

„Който и да си ти, драги читателю – пише Елин Пелин, – от тази книга ще научиш как Ян Бибиян се сдружи с малкото дяволче Фют, как то замени главата му с глинена, как след това попадна във вълшебното царство на Великия магьосник Мирилайлай и как след чудни и смели приключения се спаси. Неговите страдания и борбата му да се освободи от злото облагородиха душата му, калиха волята му, направиха го смел и предприемчив. Така той се качи на Луната и можа да постигне мечтата, която от векове е движила непримирим учени с буйна фантазия.“

 

Преглед на книгата

Мартеничка

В поезията за деца на Елисавета Багряна надделява преди всичко съзнателният стремеж да „преоткрие“ света с очите на детето. В стихотворенията си Багряна споделя настроения, родени от красотите на годишните времена, въвежда типично детски представи за Баба Марта и Малък Сечко, вълненията на малкия ученик, детските игри и непокорство.

Преглед на книгата
Мило мое дневниче
пише ти Вера Тотина

Книга на месеца

Познай кой съм аз?

от коя приказка съм?

(...)
– Чакайте, ще ви дам да разберете!
После се отдръпнал малко назад и започнал да брои – пред него лежали с изпружени крака труповете на точно седем мухи.
– Голям юнак съм! – рекъл той и се възхитил от храбростта си. – Целият град трябва да узнае това. (...)

//treto-gd.com/books/wp-content/uploads/2021/06/hrabriat-shivach.jpg

Отговори на въпроса!

получи сертификат


  Иван Вазов

  патриархът на българската литература

  Иван Минчев Вазов е роден на 27.06.1850 г. в гр. Сопот. Учи в родния си град, в Калофер и в Пловдив. Работи като учител и преводач. Основното му призвание - писателството - дава облика на живота му. През 1876 г. излиза първата му стихосбирка "Пряпорец и гусла", следват "Тъгите на България" (1877), "Избавление" (1878), "Гусла" (1881), "Италия" (1884), "Поля и гори" (1884), "Сливница" (1885) и други. Автор на първия български роман "Под игото" (1894) и на текстове, дали българската мярка за жанр и класичност във всички литературни жанрове - сред тях повестите ("Немили-недраги", "Чичовци"), комедиите ("Службогонци", "Вестникар ли?"), пътеписи ("Великата Рилска пустиня"), поемите ("Грамада")...  Сам себе си обявил за хроникьор на епохата, Вазов остава такъв до край. Текстовете му могат да се четат като поезия и като история на българите. Умира през 1921 г. сред всенародна почит и признание.

  //treto-gd.com/books/wp-content/uploads/2021/06/PIPL-1000x1000-1.jpg

  Децата от улица "Тряскаджийска"

  Децата от улица „Тряскаджийска“ е книга за деца от шведската писателка Астрид Линдгрен. За първи път е издадена през 1956 г. и е първата от поредицата, в която главна героиня е малкото момиче Лота.
  Лота е твърде своенравна и никога не знаеш каква щуротия ще й хрумне. Живее в една жълта къща заедно с братчето си Юнас и сестричката си Мия-Мария. Игрите на трите деца са толкова шумни, че те на шега наричат улицата си "Тряскаджийска".