Прочети книга

Книги за четене през лятото

Скъпи ученици,

Ние, вашите учители, сме подготвили електронна библиотека с прекрасни книги, които да прочетете през лятната ваканция. 

Записвайте прочетените книги в своя читателски дневник, а наесен ще разберем кой е прочел най-много.

Голямото лятно четене започва…

https://treto-gd.com/books/wp-content/uploads/2021/05/lubo1-200x329.png
Здравейте, скъпи приятели!

Казвам се Любокнижчо и ми е много приятно да се запозная с вас.
Много обичам да чета всякакви текстове – басни, приказки, разкази, романи...
Чувствам се много добре, когато се запозная със съдържанието на някоя книга, опозная героите, принеса се в атмосферата на случващото се, усещам емоциите.
Скъпи приятели, четци и вдъхновени пазители на книгата!
Четете колкото се може повече, за да стане животът ви по-добър и цветен.
Аз го правя и сега, не спирам!
И приятели, повярвайте ми, че това е едно от най-ценните неща в живота.
Аз ще бъда тук с вас и ще ви подкрепям! Да започваме с четенето!
Поздрави от мен и с ентусиазъм ще успеете да изкачите още едно стъпало от стълбицата на успеха и знанието. Аз го направих. Направете го и вие!

Най-четени книги

Български народни приказки

В тази книга са събрани едни от най-добрите приказки от ненадминатия български разказвач Ангел Каралийчев, създал един истински вълшебен свят. В него славни момци спасяват прекрасни девойки, юначни петлета побеждават без страх свирепи вълци, врабченца мечтаят за пъстри премени, гущерчета и змии притежават несметни богатства, в реките текат разноцветни води и ако си с добро сърце, като се окъпеш в тях, ставаш златен.

Прочети книгата Преглед на книгата

Басни

Басните на Езоп представляват кратък разказ, в който се разкриват пороци, недостатъци и слабости на хората. Басните са сценки или портрети от живота, в които хората носят маски на животни, дори на предмети или растения, а понякога се представят и в собствените си образи. Предпочитаните герои на Езоповите басни са животните. В басните срещаме най-различни животни, но предпочитаните са лисицата, вълкът, лъвът, орелът, магарето, кучето, жабата, змията. Обикновено всяко от тях се явява като постоянно олицетворение на определен човешки тип. Така лисицата олицетворява хитреца, коварния измамник, вълкът – бруталността, наглостта, магарето – себелюбеца, тщеславния, камилата – наивника, стигащ до глупост, лъвът пък ни олицетворява човека, който има чувството за собственото си величие, мравката е трудолюбивият стопанин, надарен с чувство за предвидливост, змията е самата подлост, а жабите са обикновено глупави, но нелишени от самомнение и т.н.

Преглед на книгата

Небивалици

„Небивалици“ са смешни, остроумни и поетични приказки, в които се случват най-невероятни неща.

Прочети книгата Преглед на книгата

Апостолът в премеждие

Васил Левски – Апостола е неделима част от българската история и величава личност, която отдава себе си изцяло на делото за свободата. Неговият образ дълбоко вълнува големия български творец Иван Вазов.

В разказа „Апостолът в премеждие“ писателят представя една  от многото случки, с които е изпъстрен животът на Левски. Вазов внушава мисълта, че чувството за отговорност, всеотдайността в борбата, необикновената сила на духа и извънчовешко самообладание, помагат на Апостола да преодолява трудностите и изпитанията, с които е изпълнен неговият живот.

Преглед на книгата

Приказки и разкази

„За децата търсех да напиша най-хубавото – казва Емилиян Станев, – да бъде хубаво, ясно – да буди радост.“

Трудно е де се каже коя е най-хубавата му книга за деца: „През гори и води“, „Чернишка“, „Повест за една гора“, „Януарско гнездо“, „Слънчевото зайче“… Приказките му за животни и птици се превръщат в разкази и повести за живота в нашите прекрасни гори и планини.

Преглед на книгата

Български легенди – Заветът на хан Кубрат

На смъртния си одър ханът наредил да донесат сноп стрели. Когато те били в сноп, никой от синовете му не успял да ги пречупи. Но когато разпръснали стрелите, много лесно се чупели една по една. Така Кубрат им завещал винаги да са заедно, за да са силни и непобедими, защото иначе поединично ще са слаби и всеки враг може да ги сломи.

Прочети книгата Преглед на книгата

Приказки за тебе

„Мои малки читатели,

Винаги когато пиша за вас, аз си спомням за златната къщичка на моето детинство. Струва ми се тогава, че отново съм се върнал в нея, че съм намерил всички вас там заедно с моя дядо, с вашия дядо, с щурчето, което пее в ъгъла, с котарака Мър-мър, с кучето Хър-хър, с куклите, които излизат от кутиите си, със Снежното момиче отвън и врабците около него. Ние играем заедно, лудуваме, смеем се и си разказваме приказки. И ми става така радостно, както се случва това само в сънищата.“

Константин Константинов

Прочети книгата Преглед на книгата

Небивалици – Жестокият крал

В „Жестокият крал“ се разказва за един алчен и жесток крал. Той смятал, че каквото поиска, трябва да го има. Веднъж видял едно красиво цвете и веднага поискал да го откъсне. За негова изненада не успял, защото стъблото било много жилаво.

Виж книгата Преглед на книгата

Череша с алени сърца

Преди години, когато бях малък, на нашата улица живееше един човек, който никога не лъжеше.

Неговата къща беше малка, боядисана в зелено и в нея живееше само той.

В двора имаше череша, която цъфтеше с бели цветове и единствена от всички череши в квартала оставаше непокътната, когато зрееше.

Човекът имаше и голям червен петел. Той спеше на черешата и през пролетта изглеждаше, че отрупаната с бял цвят череша има голямо алено сърце.

Прочети книгата Преглед на книгата
Мило мое дневниче
пише ти Георги Касапов

Книга на месеца

Познай кой съм аз?

От кое произведение съм?

(...)
— Не, Бен, не виждам как ще стане. Разбираш ли, леля Поли страшно много държи на тази ограда, щото нали гледа към улицата. Ако беше откъм задния двор, нямаше да имам нищо против — и тя също. Да, тя страшно много държи на тази ограда — трябва съвсем да се доизкусури! Сигурно няма и едно момче на хиляда, нито даже на две хиляди, което да може да се справи както трябва.
— Тъй ли? Хайде де, моля ти се, нека само да опитам! Само мъничко…
(...)

https://treto-gd.com/books/wp-content/uploads/2022/08/tom-618x442.jpg

Попълни формуляра!

Получи сертификат


  Станка Пенчева

  живях в подножието на една каменна планина

  Станка Пенчева е родена на 9 юли 1929 г. в гр. Сливен. В родния си град завършва средното си образование. Тук, в детския вестник “Изгрев”, са отпечатани за пръв път нейни стихотворения (1941-1942 г.), а в централния печат – през 1946-47 г.

  В Софийския университет “Св. Климент Охридски” завършва руска филология (1952), свързва се с младежките литературни среди. Започва работа в литературната редакция на Националното Радио (1951-1955), излиза първата ѝ стихосбирка “Пълнолетие” (1952), приета е в Съюза на българските писатели. Две години (1956-1958) живее със семейството си в Русе, кореспондент е на в. “Народна култура”.
  Работи още в литературното списание “Септември” (1959-1975) и в сп. “Отечество” (1975-1986). Публикува, освен поезия, публицистика и преводи, главно на руски език. Членува в съюзите на журналистите и преводачите. Пътува много из страната, среща се с почитатели на поезията в почти всички наши градове, изнася и самостоятелни авторски рецитали.
  Станка Пенчева е автор на 27 стихосбирки, 3 книги с публицистика, една – с автобиографична проза, повест за деца.
  Носител е на многобройни награди: на Съюза на българските писатели: за поезия (1970 и 2002); на националните “Добри Чинтулов” (1996), “П.К. Яворов” (2000), “Иван Николов” (2007), на Златен ланец на в. “Труд” (2003). Носител е и на орден “Св. Св. Кирил и Методий” I степен (1974).

  //treto-gd.com/books/wp-content/uploads/2022/08/momiche.jpg

  Момиченцето от Земята

  Фантастика от най-чист вид, написана толкова увлекателно, че дори възрастни читатели я прелистват с удоволствие, споделяйки пътешествията из Космоса на малката Алиса Селезньова - момиченцето, на което нищо не може да се случи.