Прочети книга

Книги за четене през лятото

Скъпи ученици,

Ние, вашите учители, сме подготвили електронна библиотека с прекрасни книги, които да прочетете през лятната ваканция. 

Записвайте прочетените книги в своя читателски дневник, а наесен ще разберем кой е прочел най-много.

Голямото лятно четене започва…

Книги за 3. клас
https://treto-gd.com/books/wp-content/uploads/2021/05/lubo1-200x329.png
Здравейте, скъпи приятели!

Дойде моментът да финализираме инициативата „Читателски дневник“ на нашето любимо Трето ОУ „Братя Миладинови“, гр. Гоце Делчев.
Инициативата започна на 1 юни 2021 г. и в нея се включиха 35 млади читатели от ІІІ А, ІV А и ІV Б клас, които попълниха общо 462 страници от читателския дневник.
Сертификати за най-добър читателски дневник получиха 17 ученици; сертификати за „Познай героя“ бяха изпратени на четирима от вас. Сертификати за цялостно представяне ще получат 35 ученици, а най-дейните и усърдни приятели на книгата ще получат виртуални читателски дневници и ръчно изработени подаръци, придружени с кратка интересна информация за любимия им приказен герой.

Да, инициативата приключи, но не и нашето приятелство и съвместни бъдещи дейности.
Винаги ще ви подкрепям във всяко ваше начинание. Можете да разчитате на мен за съвет, или просто да зададете въпроса си, свързан с прекрасните художествени текстове (познати и непознати за вас), които са неизменна част от нашия живот.
С удивление, радост и любопитство следях участието ви в образователния проект. Справихте се отлично!
Не забравяйте, че четенето е знание, опит и вдъхновение!
За мен бе чест да бъда с вас, да ви напътствам, да споделяме толкова цветни емоции, които книгите ни предоставят.

Скъпи приятели,
Сега заминавам за далечни непознати страни, за да помогна и на други пазители и вдъхновители на книгите, но скоро ще се завърна.
Продължавайте да четете и да обогатявате своите познания!
Продължавайте да мечтаете и да се включвате в приключения с новите си приказни приятели!
За мен, Любокнижко, бе удоволствие да се запознаем и заедно да се включим в необятния свят на книгите.
Скоро ще се завърна от пътешествието, което предприемам и очаквам отново да сте тук с още по-голямо желание за четене и споделяне на добър пример.

Аз, Любокнижко, се гордея с вас!

Най-четени книги

Бяла приказка

„Бяла приказка“ пренася децата високо в планината, в една малка метеорологическа станция, където живеел стар метеоролог. Той бил съвсем сам и когато му оставало свободно време, си съчинявал разни приказки и стихотворения. Ето и сега, като гледал през прозорчето тихия сняг, който валял навън, той си бил намислил нещо и вече го пишел на машинката си върху опакото на един лист за метеорологическо съобщение…

Прочети книгата Преглед на книгата

Стихотворения

Голямо и обширно е творчеството на Петко Рачев Славейков. В обичта си към своя любим учител и поет нашият народ го е наричал „Дядо Славейков“. Това име още повече могат да му дадат българските деца, за които е написал чудни стихотворения. Той е първвият български детски поет. За тях е създал и първото българско списание. Именно Петко Славейков поставя началото на една хубава традиция у нас – детската литература да бъде свързана здраво с народното творчество и с народния живот.

Преглед на книгата

Хвърчащата класна стая

“Хвърчащата класна стая” е любима книга на милиони деца по цял свят. Това е роман за приятелството, за детството и порастването, за страховете и смелостта и за малките разочарования, които ни карат да оценяваме голямата добрина.

Прочети книгата Преглед на книгата

Мери Попинз

В книгата „Мери Попинз“ се разказва за Мери Попинз, която се появява неочаквано като гувернантка в дома на семейство Банкс. Тя е тайнствена и загадъчна личност и с нейна помощ децата преживяват фантастични приключения.

Прочети книгата Преглед на книгата

Меко казано

„Меко казано” разказва забавната история на Светльо, който живее на малката уличка край градския парк в компанията на шест индианеца от пластмаса. Светльо се мъчи да заспи в своята стаичка, когато едно голямо Куче бута притворения прозорец и влиза с мек скок в стаята. Сяда на ръба на креватчето и започва да свири с тромпета си някаква тъжна музика. Какво? Струва ви се странно, че куче свири на тромпет? По-странното е, че Светльо отваря очи чак когато замлъква и последният звук. Оказва се, че Кучето има санбернарско сърце и е дошло с мисия: да спаси Светльо!

Прочети книгата Преглед на книгата

Мистър Крокотак

Мистър Крокотак беше наполовина котарак, наполовина крокодил. Естествено, той беше единственият представител на рода си и живееше уединено, сам-самичък, в една пещера насред Африка.

Прочети книгата Преглед на книгата

Слънцето и облакът

Слънцето пътувало из небето весело и победоносно върху своята огнена колесница, хвърляйки лъчи по всички посоки за голямо неудоволствие на един облак с буреносен характер.

Прочети книгата Преглед на книгата

Мартеничка

В поезията за деца на Елисавета Багряна надделява преди всичко съзнателният стремеж да „преоткрие“ света с очите на детето. В стихотворенията си Багряна споделя настроения, родени от красотите на годишните времена, въвежда типично детски представи за Баба Марта и Малък Сечко, вълненията на малкия ученик, детските игри и непокорство.

Прочети книгата Преглед на книгата

Приказки и разкази

„За децата търсех да напиша най-хубавото – казва Емилиян Станев, – да бъде хубаво, ясно – да буди радост.“

Трудно е де се каже коя е най-хубавата му книга за деца: „През гори и води“, „Чернишка“, „Повест за една гора“, „Януарско гнездо“, „Слънчевото зайче“… Приказките му за животни и птици се превръщат в разкази и повести за живота в нашите прекрасни гори и планини.

Преглед на книгата
Мило мое дневниче
пише ти Милена Гъркова

Книга на месеца

Ерих Кестнер

любимецът на децата

Ерих Кестнер (1809-1974) е роден в Дрезден.
През 1913 г. постъпва в педагогически колеж в Дрезден, но напуска през 1916 г., малко преди да завърши. Година по-късно, още ученик, Кестнер е мобилизиран и като артилерист участва в Първата световна война. Завършва гимназия с отличие и получава за това „Златната стипендия на град Дрезден“.
Следва литература, история, философия и театрознание в Лайпциг, защитава докторска дисертация. После се преселва в Берлин, сътрудничи на редица вестници със стихотворения, репортажи и рецензии и си създава име на блестящ хуморист и сатирик, както и на проникновен писател за деца.
Автор е на много романи за деца, между които “Това се случи на 35 май” (1933) и „Хвърчащата класна стая” (1934). През 1960 г. Кестнер е награден с най-високото отличие за детска литература - медала „Андерсен”.

//treto-gd.com/books/wp-content/uploads/2021/08/mecho-puh.jpg

Мечо Пух

Любимото мече на малки и големи остава в сърцата и спомените ни с мъдрите си мисли. Всяка от случките на героите в книгата, е поучителна и трогателна. Алан А. Милн се вдъхновява от приятелството на сина си Кристофър Робин Милн с мечето от Лондонския зоопарк на име Уини. До такава степен хлапето се привързва към него, че сменя името на любимото си плюшено мече Едуард с Уини Пух (Winnie the Pooh). Така се ражда идеята за книга, описваща приключенията на Мечо Пух, Кристофър Робин и техните приятели от Гората.