Трети клас

Книгата е прозорец към света.
//treto-gd.com/books/wp-content/uploads/2017/08/floral-e1502803589979.png

Басни

„Лафонтеновата басня е една малка комедия, само че с повече действие и повече актьори, един театър, «дето сцена е цялата земя» — пише големият български поет и великолепен преводач на Лафонтен Атанас Далчев. — Като запазва индивидуалния характер на всяко едно от животните, Лафонтен рисува чрез тях и различни човешки характери, дава ни картината на цялото човешко общество. Започнал с разработка на басни от Езоп, Федър и други древни писатели, френският баснописец постепенно излиза от кръга на техните теми, все повече и повече се опира на своите лични наблюдения върху обществото и природата и прави от баснята един извънредно богат и гъвкав жанр…“

Преглед на книгата

Матилда

Матилда е мило момиченце, с необикновени способности, но родителите ѝ я смятат за нетърпима. Тя очаква в училище да е различно, само че там се изправя пред госпожица Трънчбъл – ужасната директорка, която изпитва ненавист към децата. Когато Трънчбъл я напада, Матилда неочаквано открива у себе си забележителна сила, с която да отвърне на удара. За да си получи заслуженото госпожица Трънчбъл, е необходим гений, свръхчовек. И Матилда може да се окаже точно този герой.

Преглед на книгата

Бяла приказка

„Бяла приказка“ пренася децата високо в планината, в една малка метеорологическа станция, където живеел стар метеоролог. Той бил съвсем сам и когато му оставало свободно време, си съчинявал разни приказки и стихотворения. Ето и сега, като гледал през прозорчето тихия сняг, който валял навън, той си бил намислил нещо и вече го пишел на машинката си върху опакото на един лист за метеорологическо съобщение…

Прочети книгата Преглед на книгата

Болен здрав носи

В приказката „Болен здрав носи” се разказва за хитрините на лисицата, чрез които тя успява да измами не само вълка, който предизвиква искреното съчувствие на читателя, но и рибаря и неговата жена. Оказва се, че лисицата добре познава човека и би могла без усилие да го подведе  с постъпките си и да се превърне в заплаха за него.

В книгата са включени приказките: „Болен здрав носи“,  „Отплата за добрината“ и „Козел и овен“.

Преглед на книгата

Ние, врабчетата

Това е втората детска книга на Йордан Радичков. Тя е издадена през 1968 година като още на следващата година произведението е отличено с наградата на Съюза на българските писатели.
Истинската награда и признание за „Ние, врабчетата“ идват с множеството преводи на книгата на чешки, словашки, унгарски, полски, руски, финландски, италиански, немски, френски, корейски и много други езици, множеството издания в България и няколко поколения читатели, които отрастват с историите за смелите врабци.
За „Ние, врабчетата“ авторът споделя:
Книгата е написана за деца и за възрастни и я обичам, защото в нея се разказва за врабчета. И смятам, че всички хора, преди да станат големи, да станат важни или да станат значителни, преди това са били врабчета.

Прочети книгата Преглед на книгата

Лисица и дървар

Басните на Езоп представляват кратък разказ, в който се разкриват пороци, недостатъци и слабости на хората. Басните са сценки или портрети от живота, в които хората носят маски на животни, дори на предмети или растения, а понякога се представят и в собствените си образи. Предпочитаните герои на Езоповите басни са животните. В басните срещаме най-различни животни, но предпочитаните са лисицата, вълкът, лъвът, орелът, магарето, кучето, жабата, змията. Обикновено всяко от тях се явява като постоянно олицетворение на определен човешки тип. Така лисицата олицетворява хитреца, коварния измамник, вълкът – бруталността, наглостта, магарето – себелюбеца, тщеславния, камилата – наивника, стигащ до глупост, лъвът пък ни олицетворява човека, който има чувството за собственото си величие, мравката е трудолюбивият стопанин, надарен с чувство за предвидливост, змията е самата подлост, а жабите са обикновено глупави, но нелишени от самомнение и т.н.

Преглед на книгата

Приказки

Няма дете на земята, което да не е чувало за вълка и седемте колета, за красивата Пепеляшка, станала кралица. Ами за храбрия шивач и срещата му с великана? А да не говорим за Червената шапчица, която едва не загинала в търбуха на коварния вълк.

Всички тези приказки и още много други можете да отриете, малки читатели, във вълшебния приказен свят на Братя Грим.

Преглед на книгата

Карнавал в гората

Hяколко поколения бългaрcки децa ca изрacнaли c прелеcтните прикaзки, cтихове и пиеcи нa Ледa Mилевa. Eдвa ли имa бългaрcки дом, в който дa нямa нейни книги, илюcтрирaни от нaй-добрите нaши и чужди илюcтрaтор. Hейните творби ca нaмерили мяcто в читaнките. Hеувяхвaщaтa cилa нa нейните произведения cе дължи нa тънкото пcихологичеcко проникновение в cветa нa детето и дaрбaтa й дa говори c езикa нa caмите децa.

Прочети книгата Преглед на книгата

Мартеничка

В поезията за деца на Елисавета Багряна надделява преди всичко съзнателният стремеж да „преоткрие“ света с очите на детето. В стихотворенията си Багряна споделя настроения, родени от красотите на годишните времена, въвежда типично детски представи за Баба Марта и Малък Сечко, вълненията на малкия ученик, детските игри и непокорство.

Прочети книгата Преглед на книгата

Мистър Крокотак

Мистър Крокотак беше наполовина котарак, наполовина крокодил. Естествено, той беше единственият представител на рода си и живееше уединено, сам-самичък, в една пещера насред Африка.

Прочети книгата Преглед на книгата

Малкият Хитър Петър

Приказките съставляват значителен дял от творческото наследство на Ран Босилек. Запленен от магическия свят на фолклора още от дете, през целия си съзнателен живот на творец писателят преразказва приказки.

„Без приказката и играта – казва Ран Босилек – изгасва слънцето на детския живот, пресъхва живителния сок, който е първоизточникът на сила, радост и здраве …“.

Прочети книгата Преглед на книгата

Слънцето и облакът

Слънцето пътувало из небето весело и победоносно върху своята огнена колесница, хвърляйки лъчи по всички посоки за голямо неудоволствие на един облак с буреносен характер.

Прочети книгата Преглед на книгата
Читателски дневник