Сряда, 10.08.2022

Учителите Галина Адамова, замeстник-директор учебна дейност и Ваня Тупарова, координатор по проект „Еразъм +“ за България, участват в мобилността, която се провежда в Невшехир, Кападокия, съвместно с учители от Италия, Гърция, както и от градовете Кайсери и Невшехир,Турция.
Впечатленията си от посещението и от проекта г-жа Тупарова обобщи така: „Първият ден от визитата включваше посещение на училището в Невшехир, на модерен колеж по спорт, музика и туризъм и кратка екскурзия до Учхисар. Втория ден посетихме кмета на Невсехир и директора на образованието на област Кападокия. На срещите споделихме кратка информация за образователните системи в съответните държави, а също и добри практики. Колегите от училището в Невшехир ни изненадаха с обиколка на цяла Кападокия – Юргюп, Гьорев, Учхисар, Аванос, подземния град Деринкьой, крепостта Кая шехир (долината на конете). Докоснахме се до много стари занаяти – грънчарство, златарство, обработка на скъпоценни камъни. Научихме се да точим кори за традиционното вкусно турско гюзлеме и баклава. А най-вълнуващото преживяване беше летенето с балон над Кападокия.
Това е заключителната, последна мобилност по проекта „Е-Fest – Фестивалите – между европейското общество и традициите". Благодарение на този тригодишен проект научихме и обогатихме своя мироглед и език, изградихме приятелски отношения, имахме възможността да се запознаем с различни традиции, обичаи, танци, облекла и традиционни ястия от различните държави. Благодарим на координатора ни Рафаеле Каси и на всички участници в проекта за добрата комуникация и реализация на всички планирани дейности. Благодарим и на колегите от училището в Невшехир – господин Рамазан Иесил, директор на училището, Омер Токат – заместник-директор, и на Озге Чинчил за гостоприемството и незабравимите преживявания и емоции.“